Bestuursvoorzitters van grote Amerikaanse banken zijn fors beloond voor hun prestaties in 2012. Dat blijkt uit een onderzoek van persbureau Bloomberg naar de bezoldiging van de topmannen van de 20 grootste Noord-Amerikaanse instellingen gemeten naar de omvang van de klantendeposito’s.

Lloyd Blankfein van Goldman Sachs kreeg vorig jaar 26 miljoen dollar (19,9 miljoen euro) mee, wat hem de best betaalde bankier ter wereld maakt. De 58-jarige topman, die een basissalaris krijgt van 2 miljoen dollar, vestigde in 2007 al een record onder zakenbankiers. Hij vergaarde dat jaar 68,5 miljoen dollar.

Topman John Strumpf van Wells Fargo kreeg 19,3 miljoen dollar bijgeschreven en stond daarmee op nummer 2. Strumpf leidde het concern vorig jaar naar een nettowinst van 18,9 miljard dollar, het hoogste resultaat in het bestaan van Wells Fargo.

Fairbank

Op nummer 3 staat Richard Fairbank van Capital One Financial Corp, waar de omvang van de tegoeden tussen 2008 en 2012 nagenoeg verdubbelden. Fairbank ontving 17,5 miljoen dollar.

De bankiers kenden 1 mager jaar, 2008. Na het instorten van de financiële markten en een steunpakket van 419 miljard dollar van de Amerikaanse overheid in dat jaar werden de bonussen geschrapt. Blankfein kreeg alleen zijn basissalaris van toen nog 600.000 dollar. In 2009 hervatte het bonusfeest echter al weer. Topman Jamie Dimon van JPMorgan Chase spande dat jaar de kroon met 15,2 miljoen dollar. Blankfein kreeg een bonus van 8,9 miljoen dollar.

Bestuursvoorzitter Jan Hommen van ING, de grootste financiële instelling van Nederland, verdiende vorig jaar ruim 1,35 miljoen euro. Bij ING geldt een bonusverbod zolang het concern de ontvangen staatssteun nog niet volledig heeft afgelost.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl